Ochrona zbóż przed grzybami chorobotwórczymi

Zapoznaj się

Ochrona zbóż przed grzybami chorobotwórczymi

Rośliny ozime są rodzajem uprawnych roślin jednorocznych, które do przejścia całego cyklu rozwojowego potrzebują okresu niskich temperatur, tak zwanej jarowizacji, występującej zimą. Wysiane wiosną nie wytwarzają pąków kwiatowych i nie owocują. Owoce dają za to w maju i sierpniu, czasem w grudniu. Mogą rozwijać się korzystając z wody po stopionym śniegu, dzięki czemu uzyskiwane są większe plony.

Zabiegi zapobiegające stratom w zbożach ozimych

ochrona zbóż ozimychW praktyce rolniczej nie ma standardowego przebiegu pogody i standardowego rozwoju chorób zbóż ozimych. Każda odmiana zboża ma cechy warunkowane genetycznie czyniące ją podatną na niektóre choroby lub bardziej odporną na inne. Mówiąc o technologii uprawy, ochrona zbóż ozimych rozpatrywana i przeprowadzana jest indywidualnie dla konkretnej odmiany i intensywności technologii jej prowadzenia. Potencjalne zagrożenie chorobami możemy ocenić na podstawie presji chorób na konkretnym polu w ostatnich latach. Dużo wiedzy w tym zakresie dostarcza znajomość podatności uprawianej odmiany. Presja chorób w dużej mierze zależy od zmianowania i technologii uprawy gleby. Im bardziej uproszczony jest płodozmian i uprawa, tym większego zagrożenia musimy się spodziewać. Przy podejmowaniu decyzji o wykonaniu zabiegu istotne są progi ekonomicznej szkodliwości chorób, ale także intensywność uprawy, aktualne i prognozowane warunki pogodowe.

Podsumowując, Uprawy zbóż ozimych atakowane są przez grzyby chorobotwórcze już wczesną wiosną, niekiedy zaraz po ruszeniu wegetacji. Należy więc możliwie szybko rozpocząć ich zwalczanie, wykonując zabiegi ochronne, wykorzystując do tego szeroką paletę dostępnych na rynku środków ochrony roślin. Problemu absolutnie nie należy bagatelizować, gdyż choroby zbóż ozimych corocznie powodują duże straty gospodarcze w uprawach.