Wybór oleju kokosowego bio w dobrej cenie

Zapoznaj się

Wybór oleju kokosowego bio w dobrej cenie

Kilka lat temu modne stało się stosowanie oleju kokosowego. Jego stosowanie promowane było przez gwiazdy, blogerów kulinarnych oraz specjalistów dietetyki. Oprócz jego zastosowania w kuchni, możemy używać taki olej do produkcji domowych kosmetyków do twarzy, włosów oraz ciała. Jest to produkt bardzo uniwersalny, który warto mieć w swoim domu. 

Zakup oleju kokosowego bio w dobrej cenie

olej kokosowy bio cenaModny olej kokosowy jest pozyskiwany z miąższu orzechu palmy kokosa. Jest to więc olej roślinny. Ten wszechstronny olej stosowany jest w kuchni do smażenia, pieczenia, jako składnik ciast i deserów. Jego szerokie zastosowanie znajdziemy również w kosmetyce. Może być on składnikiem domowych kosmetyków do twarzy, włosów i ciała. W sklepach znaleźć możemy jego dwa rodzaje – rafinowany oraz ten nierafinowany. Oba jego typy mają nieco inne właściwości i sprawdzają się w innych sytuacjach. Pierwszy z nich – rafinowany,  nadaje się do stosowania przede wszystkim na ciepło. Nie jest on używany w kosmetyce. W wyniku procesu jego rafinacji czyli podgrzania (oczyszczenia) traci on wiele cennych właściwości. Traci swój smak i zapach. Dzięki temu zabiegowi staje się on zdatny do podgrzewania (wysoka temperatura palenia),a co za tym idzie smażenia i pieczenia. Ten drugi – nierafinowany, to olej nieoczyszczony i mniej przetworzony. Będzie się on wyróżniał zapachem i smakiem kokosowym. Nadaje się on tylko i wyłącznie do stosowania na zimno. W żadnym wypadku nie smażymy na nim ponieważ ma on niską temperaturę palenia. Nadaje się do stosowania w kosmetyce. Bez względu który z nich nam odpowiada najlepiej wybierać olej znakowany certyfikatem bio. Będziemy mieli wówczas pewność, iż produkt jest wysokiej jakości. Taki olej kokosowy bio cena kupimy w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych supermarketach oraz sklepach online. 

Olej kokosowy ma przeróżne zastosowania. Sprawdza się w kuchni jak i kosmetyce. Możemy rozróżnić dwa jego główne rodzaje – rafinowany oraz ten nierafinowany. Będą się one sprawdzały w innych sytuacjach. Nadają się do innego zastosowania. Warto wybierać ten ekologiczny z certyfikatem bio.